Historiaa


Jirin ura, bändit ja levytykset pähkinänkuoressa

Jirin ensimmäinen bändi Clifters perustetaan vuonna 1979, Jirin ja Luri Luokkalan joutuessa samalle luokalle Sontungin yläasteella.

1980-1982 välisenä aikana bändissä soittavat Jirin ja Lurin lisäksi Jukka Eklund(Juuso), Tero Seppänen, Timo Perälä, Jari Peltonen(Peltsi), Jyrki Ukkonen sekä Tokela.

1983 Clifters sijoittuu Rock SM- kilpailuissa sijalle 3

1984 Freehands Records julkaisee yhtyeen ensinglen, englanniksi lauletun "Sitting In My Room"/"Submarines Coverman"

1985-1986 yhtye keikkailee satunnaisesti ja haikailee levytyssopimuksen perään. Bändiin liittyvät Petri Peevo, Lauri Murtomaa sekä Jami Haapanen, joka siirtyy kuitenkin Melrosen rumpaliksi.

1986 One Inch Rock sainaa Clifterssin ja julkaisee singlen "Hyvä Bore". Clifters saa uuden rumpalin Problems`sissa soittaneesta Sande Vettenrannasta. Clifters hylkää Remu-englannin.

1987 ilmestyy esikoisalbumi "Kuningas". Clifters valitaan myös vuoden kotimaiseksi bändiksi.

1988 kokoonpano kutistuu yllättäen ydinryhmään Jiriin ja Luriin, sekä sanoittaja Jaana Rinteeseen.
Julkaistaan kakkosalbumi "Kuningatar" joka valitaan Iltalehdessä rock-kriitikoiden toimesta vuoden kotimaiseksi albumiksi. Levyllä soittavat myös kitaristit Puka Oinonen ja Jimi Sumen,sekä rumpali Sika Kukkonen.

1989 Clifters julkaisee albumillisen 60-luvun hittejä "Seksi On In"-albumi  nostaa bändin kulttisuosiosta eturivin kaartiin. Levyä myydään heti platinaan oikeutetut 75.000 kappaletta. Vanavedessä myös Kuningas sekä  Kuningatarkin myyvät kultaa. Tähän päivään mennessä Seksi On In`n  myynti kaikkine uusintapainoksineen on jo reilusti yli 100.000kpl. Bändin kulta-ajan kokoonpanoksi vakiintuu Jiri, Luri, Lare sekä rumpali Vesa  Sytelä, joka on tuttu mies mm. Juice Leskisen Grand Slamista. Myös hoviorkesteri nimikkeellä kulkevaa sello/puhallin/taustalaulu-ryhmää pidetään mukana isommilla keikoilla. Mm. Antero Priha (trumpetti), Jukka Tuovinen(saxofoni), Mari Vesala(taustalaulu), Pynde(huilu), Tulip(taustalaulu), Ona Kamu (taustalaulu) ovat mukana.

1989 yleisöennätyksiä rikotaan useissa keikkapaikoissa ja ”Seksi On In” sinnittelee albumilistalla sijalla 4 lähes koko vuoden. Clifters taitaa olla hetken Suomen suosituin bändi.

1990  Hypetys vain jatkuu ja TV 2:n Hittimittari ohjelmassa vaihdetaan ykkössijaa viikkotolkulla pitävän ”Angelica”n tilalle vaihtelun vuoksi”Leikkikalu”."Seksi On In" saa seuraa albumista "Humala On Jumala", joka tehdään levy-yhtiön painostuksesta samalla reseptillä kuin "Seksi On In`kin". Tämäkin levy myy kultaa pian julkaisunsa jälkeen.

1991 Clifterssin ”monumentum” alkaa olla ohi ja kitaroiden tilalle tulevat sekvensserit. Julkaistaan  Pet Shop Boys-henkisen "Sormus"-albumi, joka sisältää Jirin omia biisejä Jaana Rinteen tekstein. Tämä levy on syrjähyppy jo tutusta 60-lukulaisesta tyylistä poiketen ja jakaa kuulijat vahvasti kahteen leiriin. "Sormusta" pidetään ensimmäisenä ns. vakavastiotettavana "konelevynä" Suomessa, ennen kuin sekvenssereiden käytöstä tuli hyväksytympää ja muodikasta. Levy nauttii edelleen kulttisuosiota tietyissä "piireissä".
Samana vuonna julkaistaan vielä ensimmäinen Clifters-kokoelmalevy ”Tupla 1985-1990”.

1992 palataan taas tutuille laitumille julkaisemalla "Pirun Kaunis Nainen" nimisen albumin, joka jää Clifterssin ensimmäisen vaiheen viimeiseksi tuotokseksi.
Albumin piti alunperin olla tuplalevy, jonka toinen levy olisi ollut Clifterssin uusia omia biisejä, kun taas toinen levy sisältäisi tuttuja 60-luku covereita. Lopulliseen äänitteeseen päätyy kuitenkin vain yksi uusi oma biisi "Doroteia". One Inch Rockin näköalattomasta julkaisupolitiikasta turhautuen Jiri irtisanoutuu yhtyeestä ja yhteistyöstä.

1993 Jiri alkaa soittelemaan ystäviensä Sauli Leppäsen ja Pete Aunolan kanssa, joiden yhteisistä intresseistä Revolver-yhtye saa ensimmäisen muotonsa. Porukkaan liittyy myöhemmin Boycottissa vaikuttanut Hombre Lampinen jonka vanavedessä tulevat muusikot basisti  Asko Ahonen ja rumpali Harri Seppälä.

1994 Revolver julkaisee AXR:ltä esikoisalbuminsa ”Revolver” Levy sisältää pääasiassa Jirin omia biisejä hänen itsensä sanottamina. Biisit saavat hyvän vastaanoton radioissa ja WWF:n ”Tähtisade” TV-ohjelman housebändinä tilanne näyttää hetken aika lupaavalta.  Kuitenkin huomataan pian että aika ei olekaan kovin otollinen kitararockille vaan sekvenssereiden perään kysellään joka niemennotkossa. Jiri aloittaa sattuman johdatuksesta tilaustekstittämisen muille artisteille muun työnsä ohessa. Ensimmäinen tilaustyö on Riki Sorsan ”Pieniä Asioita”-albumin nimikkoraita joka on sekä Jirin teksti että sanoitus.

1995 Revolver yrittää uudelleen vielä ”Materiaa” nimisellä albumilla, jonka 5000kpl myynti ei ikävä kyllä riitä tavoitteisiin ja keikkarintamallakin on aika lailla hiljaista. Basistina toimii Ako Kiiski ja koskettimissa Petri Auer.

1996-1997 Jiri pitää hengähdystauon bändeistä ja tekee pienimuotoisia keikkoja Jore Marjarannan ja Petri Auerin kanssa nimellä Revolver Trio. Aikaa on myös tehdä  uusia biisejä, joita uuden tuttavuuden,muusikko Hannu Pikkaraisen avustuksella päätyy Warner Music Finlandin Pekka Ruuskan kuultaviksi.
Jirin, Hannun ja Pekan ”aivoriihi”yhteistyö alkaa.  Jalostetaan tekstejä ja haetaan biiseihin näkökulmia. Syntyy ensimmäinen oma sooloalbumi ”Läpinäkyvää”. Myös -90 haudattu omaa musiikkia sisältävä Clifters –albumi julkaistaan One Inch Rockin taholta ilmeisesti ESEKIN levy-yhtiölle aikoinaan myöntämien tukien johdosta. Kyseessä on kaiketi vain jonkin sopimuspykälän täyttäminen sillä ”Pop”-albumia ilmestyy kauppojen hyllylle vain muutamia kappaleita. Myös biisejä on leikelty ja pätkitty mielivaltaisesti.

1998 Läpinäkyvää julkaistaan ja siitä lohkaistut singlet ”Meistä Jokainen”  ja ”Läpinäkyvää” käyvät Ylen Radio Suomen soittolistan ykkösinä.
Jiri saa taustalleen MTV 3 ohjelmasta ”Linnunradan pianobaari” housebändinä toimineen ryhmän Eeva Koivusalo (basso)Miikka Paatelainen(kitara),Heikki Tikka(rummut)sekä Hannu Pikkarainen(kaikki mahdollinen+murtopallot)ja Jussi Aaltonen(koskettimet).
Jirin sanoittama ja Kari Litmasen säveltämä sekä Marita Taavitsaisen esittämä kappale Andre voittaa ”Syksyn sävelen”. Sen seurauksena tilaustekstitöitä satelee kaikkialta ja Jiri huomaa päätyönsä muuttuneen yllättäen sanoittamiseen. Tekstejä tehdään 24h deadlinella ja niitä kertyy Teostoon pian reilut 300 kappaletta.
Jiri saa puhelun toiselta Jiriltä. Basisti Jiri Bertulalta, jonka kanssa löytyy yhteinen innoittaja The Beatles. Alkaa katkeamaton duo-keikkojen sarja ja tie on auki.
Puhelu tulee myös basisti Roni Kamrakselta joka pyytää Jiriä mukaan Suomen ensimmäiseen The Beatles coverbandiin ”Get Back”`iin John Lennonin rooliin. Muut jäsenet ovat Roni Kamras(basso),Sami Javne(rummut) ja Jari Metsberg(kitara).

1999 tehdään keikkoja ja tekstejä sekä suunnitellaan uutta materiaalia mitä esittäisi Warnerin porukoille.

2000 julkaistaan toinen soolo ”Sähköä”, jonka singleä ”Paikkasi Minussa” ylistetään muutamissa arvosteluissa. Tämä biisi on Jirille hyvin henkilökohtainen ja omasta mielestään yksi miehen parhaimpia biisejään. Kyseessä on kuitenkin aika tuntematon kappale, sillä levy jää vailla suurempaa huomiota. Puolet materiaalista tuottaa Lasse Kurki ja puolet Hannu Pikkarainen yhdessä Jirin kanssa.
Elokuussa 2000 Get Back esiintyy Liverpoolin ”Beatle Weekillä” mm. Cavern Clubilla.

2001-2002 Jiri on täysipäiväinen sanoittaja joka satunnaisesti keikkailee duo ja trio kokoonpanoilla. Triossa soittaa Heikki Tikka rumpuja ja Jiri Bertula bassoa.
Jiriä pyydetään myös mukaan Esa Niemisen ”The Beatles kaikkien aikojen musiikki-show kiertueelle mukaan yhdeksi solistiksi.
Muut viisi ovat, Maarit Hurmerinta, Anna Eriksson, Sami Saari, Jore Marjaranta ja Tommi Läntinen.
Jiri tutustuu myös samana vuonna laulaja Pepe Willberg ìin ja yhteinen intohimo The Beatles saattaa miehet pian yhteisille keikoille, kun huomataan vielä, että äänet sopivat hienosti yhteen. Keikkoja on tehty satunnaisesti aina nykyhetkeen saakka.

2002 Riku Räsänen Raumanmeren Juhannuksesta haluaa Clifterssin keikalle.
Ehdotus tuntuu hyvältä ja bändi kasataan vuosien tauon jälkeen.  Kokoonpanossa soittavat Jiri, Luri, Lare sekä rumpali Mertsi Tuomainen. Warner Music Finland julkaisee vielä Clifters-kokoelmalevyn ”Clifters On In”. Siitä alkaa Clifterssin toinen tuleminen. 

2003 esikoispoika Jirka syntyy Nikkisten perheeseen, tuoden luonnolliset muutokset arkeen. Keikat eri kokoonpanoilla ja tilaustyöt jatkuvat kuitenkin normaaliin tapaan. Myös Lurin kanssa suunnitellaan uutta Clifters-albumia.

2004 Clifters-levy näkee päivänvalon ja se saa nimekseen Clifters Nyt. Levy sisältää omaa materiaalia ilman ulkopuolisia apuja. Julkaisija Melplay.
Albumi myykin kohtalaisen mukavasti ja pientä nostetta on ilmassa.

2005 keikkaillaan Clifters, trio-duo kokoonpanoilla sekä tekstitetään kaikille Suomen eturivin artisteille.

2006 Clifters julkaisee albumin Bang Bang jonka singlelohkaisu ”Kesä” on pikkuinen hitti. Toinen poika Miska syntyy. Clifterssiin astuu rumpaliksi Jari Alanen.

2005-2006 Nikkisten perheen  kasvaessa inspiraatiota haetaan välillä rintamamiestalon laajennus-ja peruskorjausprojektista sekä salaojakaivantojen pohjamudista.

2007-2008 perheelämää, keikkoja, tekstitystyötä. 2008 syntyy myös kolmas poika Saska. Trio-kokoonpanolla tehdään kovasti keikkaa, yli sadan keikan vuosivauhtia. Kilometrejä tulee mittariin ja se kuuluu/näkyy bändin soitossa ja olemuksessa. Tällä kokoonpanolla Jiri, toinen Jiri ja Jari käydään myös esiintymässä Liverpoolin ”Beatle Weekillä jossa tuutataan Abbey Roadia triona ymmärtäväiselle yleisölle (2009).

2009 Jiri perustaa Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band`in johon mukaan saadaan rumpuihin Jarkko Rantanen,  sekä muusikoiden netin kautta koskettimiin Juha Heikkilä (2010 - 2023).  Nimimerkillä ”Kosketinsoittaja etsii bändiä…vaikutteet, Sir Paul McCartney”. Muuta ei tarvittu. Bändin keski-ikä putoaa myös mukavasti näiden herrojen myötä ja  yllättävä kyllä, iästään huolimatta musiikkimakukin on hyvin samankaltainen kuin Jireillä.

Jiri tuuraa Lahdessa paikallissuosiota nauttivan Lahden kaupunginteatterin näyttelijöistä koostuvan The Beatles Story Bandin John Lennonin roolissa olevan soittajan virkaa eräällä keikalla. Tulee lisää tuurauksia ja lopulta Jiri pyydetään vakituiseksi jäseneksi mukaan keikoille tähänkin ryhmään.

2010-2012 Jiri on täysipäiväinen keikkamuusikko. Kokoonpanoja  ovat JN The Beatles Tribute, JN Trio, JN duo, Clifters  ja The Beatles Story Band. Myös solistivierailuja Jiri tekee jonkin verran mm. Vantaan viihdeorkesterin, Vesa Aaltosen & All Stars ja Kaartin Combon solistina.
Myös uutta musiikkia syntyy. Biisejä on paljon ja niitä äänitellään Jirin B:n, Jarkon ja Juhan kanssa treenikämpällä, aikeissa julkaista kunnianhimoinen albumi uutta omaa kuunteluakestävää musiikkia.

21.1.2012 Jirin The Beatles Tribute Band säestää legenda Tony Sheridania Tampereen ”The Beatles Happeningissä”. Tampere-talon isossa salissa kuullaan lähes 90min. Tonyn valitsemia rock´n´roll-klassikoita Reeperbahnin hengessä. Tutti Frutti!