lauantai 10. maaliskuuta 2012

Clifters

Clifters on vuonna 1979 perustettu suomalainen pop/rock-yhtye. Yhtye otti vahvoja vaikutteita The Beatles -yhtyeeltä, ja eräs sen tunnetuimmista kappaleista on The Beatles -cover Elekieltä (alun perin Here Comes the Sun).


Cliftersin johtohahmoina toimivat Jiri Nikkinen ja Ari "Luri" Luokkala. Myös kitaristi Lauri "Lare" Murtomaa on ollut mukana yhtyeessä ensimmäisestä lp-levystä alkaen, mutta yhtyeen rumpalit ovat vaihdelleet aikojen saatossa.


Vuoden 1983 Rock SM -kilpailuissa yhtye sijoittui kolmanneksi.


Ensimmäinen single Sitting in my room julkaistiin vuonna 1984. Sitä seurasi ensimmäinen albumi Kuningas vuonna 1987. Toinen levy Kuningatar menestyi jo hyvin ja valittiin vuoden levyksi 1988. Läpimurron yhtye teki vuonna 1989 julkaistun Sexi on in -levyn myötä. Levy sisälsi muun muassa radiohitit Elekieltä, Leikkikalu ja Angelica. Jaana Rinne on sanoittanut seuraavat Clifters-levyt: Kuningas, Kuningatar, Sexi on in, Humala on jumala, Sormus, Pirun kaunis nainen ja Aurinkokuningas. Pääosa tuotannosta 1987-1992 on omia, lähinnä Jiri Nikkisen säveltämiä ja Jaana Rinteen sanoittamia lauluja.


Clifters julkaisi vuonna 1997 Pop-kokoelmalevyn. Albumi sisälsi 1990 tehdyn julkaisemattoman Aurinkokuningas-levyn ja kokoelman Clifters-tuotantoa 1987–1991. Jean D'Arc ja Kuu soi kumisooloo soitettiin uudestaan 1997, muiden uusien kappaleiden ollessa vuodelta 1990.

Vuonna 2002 yhtyettä pyydettiin soittamaan Raumanmeren juhannukseen ja syksyllä julkaistulle Clifters on in-kokoelmalle yhtye nauhoitti kaksi uutta kappaletta. Vuonna 2004 julkaistiin levy Nyt, joka sisälsi pelkästään uutta ja omaa materiaalia. Cliftersin viimeisin levy on 9. toukokuuta 2007 ilmestynyt Bang Bang.


Clifters on julkaissut uransa aikana yhdeksän studioalbumia ja neljä kokoelmalevyä.

1 kommentti:

  1. Olin katsomassa Jiriä Myllypuron Jyväsessä ja he soittivat Lennon-McCartney-biisin I´ll Keep You Satisfied (pyysin sitä itse). Aivan upea biisi. Olen itse sitä soitellut pari vuotta ja toimii hienosti. Jirin tulkinta on aivan loistava. Kuunnelkaa biisiä you tubesta. Sen biisin olisi voinut heittää live-taltiona suoraan levylle - niin hyvin se meni. Maailmanluokan suoritus. Terveisiä Jirille ja hänen perheelleen ja hyvää Uutta vuotta kaille hyvän musiikin ystäville toivoo Kimi-1967 ja kitara.

    VastaaPoista