maanantai 3. huhtikuuta 2017

”Haluan mennä maailmoihin, joissa en ole vielä kulkenut”

Aamulehden uutinen 3.4.2017:

Tomi Nordlund/Aamulehti
The Beatles ei tunnetusti lähde Jiri Nikkisestä kulumallakaan. Silti mies on paljon muutakin kuin Suomen tunnetuin beatle-diggari ja -tribuuttiartisti: häneltä luontuu myös omien laulujen kirjoittaminen. Clifters-yhtyeestäkin tutun Nikkisen edellisestä soololevystä on ehtinyt vierähtää 17 vuotta, mutta vihdoin on tulossa uutta.
Ja mikä kiintoisinta, uudella Viides ilmansuunta -albumilla ei tarvota pelkästään Fab Fourin viitoittamia polkuja. Albumi täyttyy miellyttävän monipuolisesta klassisesta popista ja rockista. Harjaantunut korva toki löytää Nikkisen sävellyksistä Beatles-vaikutteita, mutta ne eivät ole itsetarkoituksellisia tai turhan pinnassa. Inspiraatiota on ammennettu useasta eri suunnasta.
- Vältimme tekemästä sitä minulle ominaisinta soundia, nyt mukana sai olla hyvää rosoakin. Omaa musaahan mä olen tehnyt keikkailun lomassa vuosikausia. Kyllähän mulla soi jatkuvasti jokin juttu päässä, Nikkinen naurahtaa.
Sykleissä synnytellyn albumin yhdeksällä kappaleella soittaa monissa yhteyksissä ansioituneita huippumuusikoita Pekka Gröhnistä Timo Kämäräiseen, Janne Haavistoon ja Lauri Porraan. Ovatpa mukana myös porilaisesta vaihtoehtosuuruus Circlestä tutut Jussi Lehtisalo ja Tomi Leppänen. Nikkisen mukaan soittajille ei annettu kuin kolmisen yritystä vetäistä biisit purkkiin.
- Siksi heidän soitostaan kuuluukin tietty elämä, läsnäolo ja tuoreus. Tein samalla metodilla laulutkin – on hyvä välttää turhaa hinkkaamista.

Uskottavalla raspilla

Ja se kannatti. Esimerkiksi albumin ikääntymistä käsittelevällä Numeroita -päätösraidalla 51-vuotias muusikko karjuu niin uskottavalla rock-raspilla, että John Lennonkin olisi kateellinen.
- Mulla oli ääni rikki varmaan viikon sen jälkeen, mutta ajattelin, että nyt täytyy vetää täysillä. Suomeksi on hankala laulaa rokkia uskottavasti, mutta nyt sattui osumaan aika hyvin.
Nikkinen laulaa levyllään isoista ja universaaleista teemoista, kuten elämästä, kuolemasta, rakkaudesta ja sen menettämisestä.
- Tekstien rustaaminen on kuin päiväkirjan kirjoittamista, terapeuttista hommaa. Osa biiseistä on tosi henkilökohtaisia, joten niiden takana on helppo seistä, hän vakuuttaa.

Nikkisen mukaan hänen keikoillaan käy paljon ”sixties-porukkaa”. Nuorempien kuuntelutottumuksista hän ei ole kovin hyvin perillä, mutta toiveena toki on, että hekin löytäisivät uuden materiaalin. Miehestä tuntuu siltä, että nyt kaikki alkaa alusta.
- Tämä on eräänlainen lähtölaskenta uudestaan käynnistyvälle soolouralleni, jonka haluaisin menevän maailmoihin, joissa en ole vielä kulkenut. Mulla on hirveästi sanottavaa ja ideoita. Uusiakin kappaleita on syntynyt viime aikoina kovalla tahdilla.
Nikkinen esittäisi sooloalbuminsa kappaleita mieluusti livenä, mutta kaikki on kiinni kysynnästä.
Toistaiseksi Nikkinen yhtyeineen keskittyy – tietysti – Beatlesiin. Fanitapahtuma Tampere Beatles Happeningin vakiovieras saa tänä vuonna kunnian avata festivaalin.

Viiksiä kasvattamaan

Syksyllä hänen tribuuttibändinsä esitti 50 vuotta täyttänyttä Revolver -albumia kokonaisuudessaan. Tampereen-keikalla on luvassa läpileikkaus Beatlesin varhaisista Hampurin-vuosista uran päättäneeseen Let It Be -albumiin asti.
Työn alla on myös pian viisikymppisiään viettävän Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -klassikkolevyn saattaminen livekuntoon.
- Sitä varten pitänee kasvattaa viikset, hän naureskelee.
Jiri Nikkisen Viides ilmansuunta kaupoissa pe 21.4. Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band Tampere Beatles Happeningissä Tampere-talossa pe 7.4. klo 19.30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti